logo

Podeli

Broj: USRS - 723/23
Datum; 31.01.2023.godine


Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine
Regionalna advokatska komora Bihać
Advokatska komora Republike Srpske
Visoki sudski i tužilački Savjet Bosne i Hercegovine
Ministarstvo pravde Republike Srpske



Poštovani,

Dana 26.01.2023. godine, dostavljen je podnesak Osnovnom sudu u Banjoj Luci od strane advokata Zorana Opačić. Sadržaj podneska je izuzetno vulgaran i neprimjeren, čime je povređena čast i ugled sudije Osnovnog suda Banjaluka Dragane Kovačević.

Ovim putem Udruženje sudija Republike Srpske oštro osuđuje ponašanje advokata Zorana Opačića, jer je na ovaj način ujedno povrijeđen dignitet i dostojanstvo svih sudija u pravosuđu BiH. Pored toga, napominjemo da isti šteti i ugledu Advokatske komore Federacije BiH čiji je on član.

S tim u vezi zahtjevamo od Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine, Regionalne advokatske komore Bihać, da hitno postupi i preduzme mjere shodno Statutu Advokatske komore, kao i to da donese privremenu mjeru zabranu obavljanja advokatske djelatnosti imenovanog.

 


Ujedno vas obavještavamo da je navedeni podnesak objavljen na društvenim mrežama i u određenim medijima, što je imalo za posljedicu još veće narušavanje ugleda sudije i cijelog pravosudja.


Imajući u vidu činjenicu da advokat Opačić Zoran dugi niz godina unazad vrijeđa, prijeti i prijavljuje sudije, a da po tom pitanju još uvijek organi nadležni nisu postupili, Udruženje zahtjeva da se istim stane u kraj i da se shvati ozbiljnost ovakvih i sličnih događaja, inače će sudije, a ujedno i cijela pravosudna zajednica  biti izložena ovakvim pritiscima poput ovog.

Predsjednik Upravnog odbora
Udruženja sudija Republike Srpske
Velimir Ninković